7. Cum să am o viață bună?

A avea lupus nu înseamnă că o persoană trebuie să renunțe la planurile sale de viață ori la visele sale. Mulți dintre pacienții cu lupus sunt integrați social, au familii şi sunt activi profesional.

Odihna

Este adevărat că diagnosticul de lupus impune o grijă deosebită acordată sănătății noastre. Aceasta înseamnă mai multă odihnă, reducerea ori evitarea activităților epuizante ori stresante. O modalitate eficientă de reducere a şanselor de agravare a bolii este ca atunci când ne simţim obosiţi ori anumite simptome ale bolii se accentuează, să acordăm mai mult timp odihnei şi somnului. Fiţi atenţi la semnalele pe care le transmite corpul şi nu-i ignoraţi necesităţile!

Activitate fizică

Pe de altă parte, în măsura în care putem, este bine să dedicăm timp şi exerciţiilor fizice care să întreţină mobilitatea articulaţiilor şi tonusul muscular. Aceste abilităţi sporesc pe măsură ce ne antrenăm fizic. În plus, riscul de a dezvolta osteoporoză scade.

Cu toate acestea, este bine să evităm sporturile care solicită în mod agresiv articulaţiile ori care produc epuizare.

Se recomandă practicarea unor forme de mişcare care să nu forţeze muşchii şi articulaţiile precum: Tai Chi Chuan, Qicong, Yoga şi exerciţii uşoare de Stretching. Aceste exerciţii ajută nu numai fizic ci şi la realizarea unui echilibru intern.

Alimentaţia

Este indicată renunțarea la obiceiuri nesănătoase precum, consumarea alimentelor procesate, consumul de alcool în exces ori fumatul și orientarea către o alimentație cât mai sănătoasă.

Fumatul poate favoriza apariţia ori agravarea simptomelor bolii. Doar pentru a enumera câteva dintre ele, amintim:

  • infecţii respiratorii;
  • pentru persoanele care urmează corticoterapie în doze moderate sau mari poate determina apariţia aterosclerozei cu 20-30 ani mai devreme decât la restul populaţiei;
  • agravarea sindromului Raynaud care poate cauza afectarea degetelor;
  • accelerarea afectării rinichilor pentru persoanele cu nefrită lupică;
  • interferează cu anumite medicamente prescrise în tratarea afecţiunilor cutanate provocate de lupus. Fumatul în asociere cu hidroxiclorochină scade eficienţa acestui medicament la jumătate;
  • creşte riscul apariţiei osteoporozei.
Nu există alimente care să fie strict interzise în lupus, deşi se presupune că unele ar potenţa activitatea inflamatorie. Putem fi atenţi să observăm dacă există vreo asociere între agravarea simptomelor lupusului şi consumul unor alimente.

Pentru persoanele care urmează un tratament pe bază de cortizon este necesar să urmeze cu stricteţe un regim hiposodat (fără sare). Atunci când dozele de corticosteroizi administrate sunt mari, orice abatere de la acest regim poate avea efecte foarte neplăcute, precum retenţia lichidelor în ţesuturi în cantităţi foarte mari şi care se elimină într-un termen lung. Acest regim presupune interdicţia totală de a consuma alimente care au fost preparate cu sare şi evitarea acelor alimente care includ compuşi chimici ce conţin sodiu, aşa cum este benzoatul de sodiu (regăsit adesea în băuturile răcoritoare), ori bicarbonatul de sodiu, folosit pentru dospirea aluatului. Este bine să citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi!

Mai mult, atunci când sunt administrate doze mari de corticosteroizi, prudenţa trebuie să se extindă şi asupra unor alimente care, în mod natural, conţin cantităţi mari de sodiu şi să se reducă consumul acestora, fără a le exclude total, însă. Astfel, ţelina, ridichea roz, spanacul, sfecla roşie, frunzele de pătrunjel, fasolea, mazărea, cartofii, dovleceii, varza şi alte legume, precum şi unele produse alimentare de origine animală, aşa cum sunt laptele, ouăle, carnea de vită, ficatul şi rinichii de vită conţin o cantitate destul de mare de sodiu natural pe care gustul nostru nu o poate identifica. Aceste alimente nu trebuie excluse din dietă, dar trebuie consumate cu măsură.

Nici măcar lichidele nu sunt total lipsite de sodiu! Apa însăşi poate conţine cantităţi însemnate de sodiu, mai ales cea minerală. Aveţi însă posibilitatea ca, citind eticheta diverselor tipuri de apă plată sau minerală care se găsesc în magazine, să alegeţi pe cea care are conţinutul cel mai scăzut de sodiu.

În sfârşit, unele medicamente, suplimente alimentare (vitamime) conţin sodiu, dar în cazul pacienţilor cu lupus administrarea oricărui medicament trebuie adusă la cunoştinţa medicului, aşa încât acesta vă poate spune dacă acestea sunt compatibile sau nu cu boala sau tratamentul pe care îl urmaţi. O doză de precauţie suplimentară din partea voastră, nu strică! Dacă retenţia lichidelor reprezintă o problemă pentru cei care urmează tratament cu cortizon, aceasta nu înseamnă că trebuie să vă temeţi să beţi apă! Din contră, concentraţia de sodiu din organism scade atunci când bem multă apă, precum şi datorită transpiraţiei intense mai ales vara sau după efortur fizic şi, desigur, ca urmare a regimului hiposodat.

De altfel, apa este necesară şi pentru menţinerea sănătăţii rinichilor, care sunt supuşi riscurilor în cazul lupusului.

Regimul hiposodat este recomandat şi în cazul afectării renale cauzate de lupus şi de aceea cunoaşterea conţinutului de sodiu al alimentelor este necesară pentru a reuşi să respectaţi regimul, fără a rămâne însă cu o hrană săracă şi lipsită de orice gust. Este important să se ştie că excluderea totală a sodiului din alimentaţie este imposibilă! De fapt, corpul are nevoie de mici cantităţi de sodiu chiar şi cazul celor care iau medicamente pe baza de corticosteroizi, dar acestea sunt în mod satisfăcător furnizate de sodiul pe care îl conţin în mod natural alimentele. Pentru cei care iau doze mai mari de cortizon este necesar să evite totuşi un exces de alimente care conţin cantităţi mari sare (sodiu).

În sfârşit, trebuie să ştiţi că, odată cu reducerea dozelor de corticosteroizi, restricţiile regimului hiposodat se diminuează, însă ele încetează doar după câteva săptămâni de la întreruperea tratamentului cu acest medicament, până în momentul în care corpul începe să producă singur o cantitate normală de cortizon, eliminând excesul datorat medicaţiei.

Regimul hiposodat poate părea la început pentru mulţi ca fiind foarte greu de urmat. În realitate, a mânca fără sare nu înseamnă a mânca fără gust! Există multe condimente care sunt capabile să dea mâncării un gust extraordinar de bogat, aşa cum sunt cimbrul, sucul de lămâie, mărarul, usturoiul, piperul şi altele. Ţine doar de fantezia noastră să ne pregătim o mâncare cât mai diversă şi plăcută. În plus, alimentele înseşi au un gust propriu pe care, mâncând de obicei cu sare, nu îl mai simţim. Papilele gustative se vor obişnui însă să-l redescopere şi să se bucure de el.

Întrucât în cazul persoanelor cu lupus riscul de a dezvolta osteoporoză este crescut, alimentaţia poate fi adaptată încât să reducă acest risc. Astfel, un regim bogat în calciu şi vitamina D este important pentru a avea oasele sănătoase. Surse de calciu sunt produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsime, verdeţurile cu frunze de culoarea verde închis, mâncarea şi băuturile îmbogăţite cu calciu.

Datorită faptului că vă protejați de lumina solară, organismul nu mai sintetizează suficient vitamina D. Din acest motiv, este posibil ca medicul să vă recomande suplimentarea dietei cu vitamina D. Urmați sfatul medicului privind doza și perioada de administrarea a vitaminei D. Nu depășiți doza prescrisă! Periodic puteți testa nivelul de vitamina D cu ajutorul analizei 25-OH-vitamina D.

Grija pentru imunitate

Fiind vorba de o boală autoimună, trebuie să acordăm o grijă deosebită echilibrului imunitar al organismului. Aceasta înseamnă, pe de o parte, că trebuie să evităm acele suplimente alimentare ori medicamente care ar avea ca rezultat creşterea imunităţii organismului. Din păcate, sunt puţine persoane care înţeleg că, de fapt, problema de imunitate în lupus nu este determinată de scăderea acesteia, ci de o activitate anormală, care trebuie stopată şi ne recomandă în mod greşit produse care au ca efect creşterea imunităţii.

Trebuie spus că există şi produse cu efecte imunomodulatoare. Acestea au ca rol reglarea activităţii imune şi, în principiu, nu sunt interzise. Ele pot contribui chiar la reducerea activităţii lupusului.

Cu toate acestea, pentru a face o diferenţă corectă între produsele imunostimulatoare şi cele imunomodulatoare este bine să fiţi precauţi, să vă documentaţi şi, cel mai indicat, să întrebaţi medicul care vă tratează de lupus asupra compatibilităţii acestor produse cu medicaţia prescrisă şi activitatea bolii.

Pe de altă parte, tratamentul prescris pentru lupus poate avea ca efect o scădere severă a imunităţii. Dozele mari de corticosteroizi pot reduce semnificativ imunitatea, astfel riscăm să fim expuşi infecţiilor, virusurilor şi bacteriilor. În acest caz, soluţia nu este aceea de a lua suplimente pentru creşterea imunităţii, întrucât acestea ar veni să combată acţiunea medicamentelor asupra lupusului, ci de a ne proteja faţă de eventualele surse care ne-ar putea îmbolnăvi. Pentru aceasta, este necesar să evităm spaţiile publice cu multă lume, să ne spălăm frecvent pe mâini, să evităm să ne atingem gura ori ochii şi să evităm contactul apropiat cu persoane care prezintă semne de viroze ori alte infecţii.

În cazul în care totuşi, din cauza lupusului ori a imunităţii scăzute cauzate de medicamente, avem o infecţie ori am contactat un virus, trebuie să ne adresăm imediat doctorului care va şti să ne prescrie acel tratament care să se adreseze acestor afecţiuni, fără a influenţa activitatea lupusului. În niciun caz nu luaţi antibiotice ori alte medicamente fără a vă fi prescrise de doctor!

Păstrarea echilibrului în priorităţi

Una dintre greșelile pe care le fac unii dintre pacienții cu lupus este aceea de a aștepta ca boala să intre în remisie și apoi să-și reia activitățile în același ritm pe care l-au avut anterior debutului bolii, ba chiar să întrerupă medicația. O asemenea atitudine este extrem de riscantă, deoarece poate determina reactivarea agresivă a bolii şi în unele cazuri chiar decesul.

Fără a fi concentrați doar asupra diagnosticului de lupus, este bine să fim conștienți de prezența lui chiar și atunci când ne simțim bine și să ne păstrăm într-o stare de echilibru sau de remisie.

Familia şi serviciul

În general, persoanele cu lupus pot avea o viaţă profesională şi familială normală. Cu toate acestea, în anumite situaţii, activitatea lupusului ne poate determina să ne schimbăm opţiunile profesionale. Această situaţie nu trebuie privită însă ca un eşec personal, ci ca o modalitate în care putem să ne îndreptăm către acele activităţi care sunt mai apropiate sufletului nostru, care ne aduc mai multă satisfacţie interioară fără a ne solicita, în acelaşi timp, mai mult decât putem. Chiar şi pentru persoanele care renunţă total la activitatea profesională, acesta poate fi un prilej de a se dedica mai mult familiei ori activităţilor care le pasionează.

Pasivitatea şi atitudinea resemnată nu doar că nu ajută, dar contribuie la slăbirea voinţei personale de a avea o sănătate cât mai bună, afectând în mod direct evoluţia lupusului. Din contră, implicarea în activităţi plăcute, care ne motivează reprezintă cel mai bun impuls pentru a păstra lupusul cât mai puţin activ.

Multe persoane se întreabă nu doar care este cauza fizică ce a dus la apariția lupusului, dar și de ce li s-a întâmplat tocmai lor. Răspunsul la această întrebare este bine să-l căutăm fiecare în parte, doar în măsura în care ne poate ajuta să înțelegem ce trebuie schimbat în mentalitatea ori viața noastră, astfel încât să ținem boala sub control. Lupusul nu e o pedeapsă, nu e un blestem, ci doar o experiență care ne determină să ne schimbăm perspectiva asupra vieții, în sensul de a o aprecia mai mult și de a renunța la acele ambiții care nu sunt în acord cu ceea ce avem nevoie, în realitate.

Cu toate acestea, este bine să privim cu speranță în viitor și să nu ne concentrăm asupra trecutului, ci să încercăm să ne facem prezentul şi viitorul cât mai plăcute, dovedind flexibilitate şi creativitate în gândire şi atitudine.

Da! Indiferent de forma de lupus pe care o avem şi de modul în care se manifestă, lupusul impune protecție împotriva razelor solare, fotosensibilitatea fiind unul dintre simptomele cele mai frecvente.

Potrivit definiţiilor cel mai des întâlnite, fotosensibilitatea reprezintă o „erupţie la nivelul pielii ca rezultat al unei reacţii neobişnuite la lumina soarelui”. Cu toate acestea, existenţa fotosensibilităţii în cazul bolnavilor cu lupus nu ar trebui confundată doar cu riscul apariţiei unor leziuni pe piele, ci trebuie ştiut că poate avea implicaţii mult mai grave decât cele estetice, implicaţii care nu întotdeauna pot fi imediat corelate cu expunerea la soare.

Astfel, lumina soarelui poate cauza noi leziuni ale pielii. De asemenea, poate fi provocată şi afectarea pe plan intern a organismului, manifestată prin dureri articulare şi oboseală, care nu se resimt imediat după expunerea la soare, dar care pot persista mai mult timp.

Unele medicamente sporesc efectele soarelui asupra corpului. Persoanele cu lupus care iau anumite medicamente, precum unele antibiotice (tetraciclina) sau altele asemenea pot să se confrunte ocazional cu reacţii fototoxice. Acestea pot cauza arsuri solare. Prin urmare, dacă luaţi aceste medicamente fotosensibilizante, veţi avea nevoie de o protecţie suplimentară împotriva soarelui. Întrebaţi medicul sau farmacistul dacă medicamentele pe care urmează să le luaţi ar putea spori sensibilitatea faţă de soare!

Fotosensibilitatea ca simptom nu trebuie interpretată ca reprezentând o interdicţie totală a persoanelor cu lupus de a desfăşura activităţi ori de a face plimbări în natură pe timp de zi! De asemenea, nu trebuie interpretată nici ca o interdicţie de a merge la mare, ori de a face excursii la munte. Ceea ce este important, însă, este realizarea unei protecţii adecvate! Pentru aceasta, este important de ştiut că lumina UV reprezintă o radiaţie invizibilă a soarelui. Aceasta se compune din radiaţii UVA, UVB şi UVC (cele din urmă nu ajung însă la noi întrucât sunt absorbite de atmosferă). În timp ce razele UVB sunt semnificativ mai puternice în timpul verii şi între orele 10-15, razele UVA îşi păstrează aceeaşi intensitate de- a lungul zilei pe durata întregului an.

Studii efectuate în anii 60 sugerau ca radiaţiile UVB joacă rolul cel mai important în cauzarea fotosensibilităţii în cazul lupusului. Studii mai recente arată că și radiaţiile UVA sunt, de asemenea, parţial răspunzătoare.

Cea mai simplă dintre metodele de protecţie este aceea de a ne acoperi cu o îmbrăcăminte destul de eficientă încât să ne ferească de contactul cu razele solare. Avantajul este că aceasta ne scuteşte de substanţele chimice pe care le presupune aplicarea cremelor de protecţie solară. Partea mai puţin plăcută constă în aceea că hainele trebuie să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului şi pentru a fi cât mai eficiente trebuie să fie cât mai groase, cât mai închise la culoare şi cât mai strânse pe corp. Apoi trebuie ştiut că şi materialul din care sunt confecţionate are o mare importanţă. Astfel, dintre toate materialele, bumbacul conferă protecţia cea mai scăzută. Tricourile obişnuite opresc în proporţie de 50% influenţa razelor ultaviolete, iar, daca sunt ude, aceasta protecţie scade şi mai mult. În schimb, lycra şi poliesterul au capacitatea cea mai mare de a oferi protecţie, fiind urmate de nylon. O anumită grijă trebuie acordată şi culorii hainelor. Ei bine, dacă este adevărat că negrul absoarbe mai mult căldura decât culorile deschise, tot atât de adevărat este că acestea din urmă permit mai mult razelor ultaviolete să pătrundă materialul, ceea ce reprezintă problema reală a persoanelor fotosensibile.

Dacă pentru corp sunt recomandate hainele, nu trebuie să uitaţi să vă protejaţi capul acoperindu-l cu pălării cu boruri largi, alături de care puteţi folosi eşarfe pentru gât şi decolteu.

Nu uitaţi să aveţi întotdeauna cu voi o eşarfă, o umbrelă sau o cremă de protecţie pentru cazul când ar trebui să vă expuneţi la soare în mod neprevăzut!

În afara hainelor, o protecţie foarte eficientă împotriva soarelui o oferă şi cremele cu ecran protector. Şi cum ofertele sunt generoase, ar fi util de ştiut că cele mai indicate sunt acele produse hipoalergenice, cu un larg spectru de protecţie şi cu un factor de protecţie solară (SPF) mai mare de 50. Ca o precauţie suplimentară, produsele pot fi testate pe mici suprafeţe de piele, pentru a vedea dacă pielea nu este sensibilă la substanţele ce le compun.

Aşa cum poate ştiţi, termenul de „ecran de protecţie cu un spectru larg” se referă la produsele care blochează razele UVA şi UVB. Ceea ce probabil nu ştiţi este că SPF (factorul de protecţie solară) măsoară doar protecţia împotriva UVB.

Gradul factorului de protecţie împotriva ultravioletelor (UPF) este echivalent celui al SPF, prin aceea că amândouă măsoară protecţia împotriva arsurilor solare. O diferenţă importantă este însă este aceea că UPF măsoară atât protecţia împotriva UVB, cât şi împotriva UVA.

O idee bună este să cumpăraţi cremele de protecţie solară din farmacii şi eventual să întrebaţi farmacistul ce produs vă recomandă pentru diagnosticul pe care îl aveţi.

Pentru ca o cremă de protecţie solară să aibă un efect cât mai bun, nu uitaţi următoarele sfaturi:

  • Aplicaţi crema în cantităţi suficiente! Cele mai mult persoane aplică crema în acelaşi mod în care folosesc o cremă hidratantă, ceea ce conferă cam jumătate din protecţia atribuită conform celor înscrise pe ambalajul ei.
  • Reaplicaţi! Cei mai mulţi experţi recomandă aplicarea cremei protectoare o dată la 2, 3 ore şi chiar mai des dacă sunteţi foarte activi sau înotaţi.
  • Păstraţi crema în locuri adecvate! Căldura prea mare poate determina schimbări ale compoziţiei chimice a cremelor.
  • Aruncaţi cremele care au depăşit termenele de valabilitate! Compoziţia lor chimică se poate schimba odată cu trecerea timpului şi s-ar putea să nu mai aibă efectele indicate pe etichetă, aşa încât nu uitaţi să verificaţi data expirării!

De asemenea, trebuie să nu uitaţi următoarele lucruri:

  • Fiţi atenţi la „atacurile neaşteptate” ale soarelui care poate acţiona când ne aşteptăm mai puţin! Nu vă lăsaţi înşelaţi de zilele înnorate sau friguroase! Cel puţin 80% din razele dăunătoare reuşesc să ajungă la voi şi în aceste zile, de aceea este important ca să aplicați cremă de protecție solară pe zonele de piele neacoperite de haine inclusiv iarna.
  • Geamurile sunt, de asemenea, o pavăză înşelătoare! Deşi razele UVB sunt oprite de sticlă, razele UVA reuşesc să treacă în întregime prin aceasta.
  • Nisipul, cimentul, apa şi zăpada pot reflecta până la 80% din lumina soarelui!
  • Nu uitaţi că poziţia soarelui se schimbă de-a lungul întregii zile, aşa că puteţi fi în umbră un minut şi în altul să vă aflaţi total în lumină!
  • Intensitatea soarelui creşte cu până la 5 procente la fiecare 400 m în înălţime. Aşa că atunci când ajungeţi în zonele montane trebuie să aveţi o grijă sporită!

Activitatea bolii şi a medicamentelor poate să afecteze într-o măsură mai mare sau mai mică psihicul nostru. În plus, confruntarea cu acest diagnostic, leziunile pe care unele persoane le au pe piele în zonele mai expuse sau efectul de cushing (umflare a feţei) cauzat de tratamentul cu corticosteroizi pot face ca persoana cu lupus să îşi piardă încrederea în sine.

Un alt factor care poate influenţa puternic psihicul nostru este caracterul imprevizibil al acestei boli, a cărei evoluţie nu poate fi întotdeauna înţeleasă ori controlată.

Pentru a depăşi aceste stări, este bine, în primul rând, să fim conştienţi de existenţa tuturor acestor factori şi să încercăm, pe cât posibil, să îndepărtăm cauzele care ne influenţează negativ psihicul.

Astfel, în măsura în care stările de depresie sunt cauzate de însăşi acţiunea bolii asupra organismului, obiectivul trebuie să fie acela de a urma un tratament cât mai adecvat şi cât mai riguros pentru a readuce organismul în starea de echilibru. Acest obiectiv trebuie urmărit, de altfel, de către toate persoanele cu lupus!

Dacă se constată că medicamentele sunt cele care provoacă tulburări ale stărilor emoţionale, aşa cum sunt câteodată efectele provocate de tratamentul cu corticosteroizi, obiectivul este tot acela de a echilibra organismul, pentru a se ajunge la o scădere a dozelor medicamentelor prescrise. Tot în această situaţie ajută dacă persoana cu lupus este conştientă că anumite stări îi sunt provocate de medicamente. Ştiind care este cauza reală, nu va da stărilor emoţionale pe care le traversează o relevanţă mai mare decât este cazul.

În cazuri extreme poate fi necesară intervenţia specializată a unui psiholog sau psihiatru. Apelarea la serviciile unui psiholog poate fi o bună soluţie şi pentru a face faţă stărilor de teamă, pierdere a încrederii de sine ori incertitudine asupra perspectivei vieţii pe care lupusul ni le provoacă uneori. Aceste aspecte pot fi discutate şi cu cei apropiaţi, dar şi cu alte persoane având acelaşi diagnostic şi care pot înţelege cel mai bine ceea ce simte o persoană cu lupus.

Faptul că mulţi dintre noi ne confruntăm cu aceste stări emoţionale mai puţin plăcute nu înseamnă că acestea nu pot fi depăşite!

De altfel, este dovedit că o atitudine optimistă, încrezătoare este un bun aliat împotriva evoluţiei negative a bolii şi de aceea este bine să o căutăm îndreptându-ne atenţia către persoane sau activităţi care ne readuc bucuria de a trăi, ne redau încrederea în noi şi ne sporesc creativitatea şi dorinţa de a avea o viaţă cât mai frumoasă.

Iată citat un frumos dintr-o scrisoare a unei prietene care a trăit cu lupus timp de foarte mulţi ani: „Nu mă gândesc la viaţă în sensul restricţiilor pe care le-am trăit, ci al opţiunilor de a crea şi recrea şi de a depăşi ideile preconcepute. Nici nu mi-a trecut prin minte că viaţa mea ar putea fi mai puţin decât ar fi trebuit să fie - este doar diferită faţă de ceea ce m-am aşteptat. Viaţa mea este darul meu şi responsabilitatea mea, progresând atât de departe pe cât imaginaţia şi determinarea mea mă duc.”

Fiecare persoană alege în ce măsură vrea să le vorbească celorlalți despre boala sa. Cu toate acestea, dacă este vorba despre persoane foarte apropiate, este bine ca acestea să știe despre afecțiunea noastră pentru a ne înțelege stările și a ne sprijini. De asemenea, și pentru noi este mai ușor dacă ne împărtășim gândurile și temerile.

Pentru că lupusul este o boală cu manifestări extrem de variate dintre care multe necunoscute celor mai mulţi oameni, atunci când suntem puşi în situaţia de a vorbi despre lupus este bine să comunicăm cât mai succint, dar cât mai exact despre ce este vorba. De asemenea, ne ajută dacă avem un ton calm şi nu afectat. Altfel, cei care ne ascultă vor avea senzaţia că avem o boală cu mult mai înspăimântătoare decât este cazul şi vor reacţiona în consecinţă.

Astfel, este bine să începem prin a spune ce NU este lupusul:

  • Lupusul nu este o boală contagioasă.
  • Lupusul nu este o formă de cancer.
  • Lupusul nu este asemănător SIDA. În acest din urmă caz, sistemul imun este suprimat, în timp ce în cazul lupusului este mai activ decât în mod normal. În plus, lupusul nu este cauzat de un virus.

Apoi, putem vorbi şi despre ceea ce ESTE lupusul:

  • Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imun funcţionează în mod anormal, atacând propriile ţesuturi.
  • Lupusul este o boală cronică şi nu există încă un tratament care să vindece. Cu toate acestea, cu un tratament corect, cei mai mulţi oameni pot avea o viaţă normală.
  • Lupusul se manifestă prin diferite simptome şi fiecare persoană este afectată în mod diferit de această boală. El poate ataca oricare dintre organele corpului. Persoanele cu lupus pot resimţi această boală prin dureri ale articulaţiilor, erupţii pe piele, oboseală extremă, pierderi de memorie, stare de rău pe care nu o pot explica, senzaţie de greaţă şi în alte moduri, în funcţie de modul în care este afectat organismul. La aceste neajunsuri se adaugă stările provocate de medicamentele administrate pentru tratarea lupusului.
  • Lupusul este o boală impredictibilă, astfel că stările de bine alternează cu stări de rău.

Aceste informaţii sunt necesare pentru ca celelalte persoane să înţeleagă cu ce ne confruntăm şi să ştie cum să ne sprijine fizic şi emoţional atunci când trecem prin perioade mai grele provocate de lupus. În plus, cei din jurul nostru trebuie să ştie că sunt situaţii când, din cauza stărilor de rău cauzate de boală, nu vom fi capabili să ne respectăm anumite angajamente sau planuri ori este necesar să ne retragem dintr-o activitate întrucât pur şi simplu ne va fi imposibil să o continuăm. Aceasta nu înseamnă, însă, că nu putem fi persoane de încredere, ci doar că în anumite momente avem nevoie de odihnă şi tratament pentru a ne menţine sănătatea în echilibru.

Nu este exclus ca anumiţi oameni, în pofida explicaţiilor pe care le oferim, să refuze să ne înţeleagă sau să ne accepte, fiind prinşi în propriile lor prejudecăţi.

Acest fapt nu trebuie să ne întristeze sau să ne supere, întrucât, atât timp cât nu au trăit o experienţă asemănătoare, le este greu să aibă o corectă reprezentare a ceea ce trăim noi. Nici nu trebuie ca atitudinea lor să ne facă să ne judecăm cu asprime! A avea lupus nu este o rușine și nici o pedeapsă! Este o altă experiență de viață față de care alegem cum ne poziționăm.

Cu siguranţă, locul acelor persoane care nu ne-au înţeles va fi luat de prieteni oneşti care ne acceptă aşa cum suntem, fără a ne judeca.

În afara persoanelor care ne sunt apropiate şi cărora dorim să le împărtăşim experienţa noastră, putem să comunicăm cu persoane având acelaşi diagnostic care înţeleg mai bine decât oricine ceea ce trăim şi simţim în legătură cu lupusul şi care ne pot încuraja sau da sfaturi utile. Dialogul cu aceste persoane ne va face să ne dăm seama că nu suntem izolaţi, că există foarte multe persoane având acelaşi diagnostic care, în cele mai multe cazuri, au reuşit să înveţe cum să trăiască având lupus, astfel încât să se bucure de viaţă şi să-şi realizeze planurile.

De aceea, este bine să încercăm să contactăm asociaţiile de pacienţi cu lupus sau boli autoimune pentru a cunoaşte comunitatea persoanelor care au lupus şi de la care putem primi informaţii foarte importante despre modul concret în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră.

Cei apropiați nouă, familia, prietenii, colegii pot avea un rol esențial pentru a ne face viața cu lupus mai ușoară. Ei ne pot înțelege, accepta așa cum suntem, ne pot proteja ori ajuta atunci când nu avem puterea să o facem noi înșine. Nu ajută dacă ei ne vor plânge de milă și dacă ne consideră persoane incapabile, pentru că nu suntem așa. Dar, în același timp, este bine să nu fie înșelate de faptul că uneori părem persoane foarte energice și sănătoase și să ne solicite mai mult decât putem.

Sfat - să învățăm să cerem ajutor și să acceptăm ajutorul celor de lângă noi!

De cele mai multe ori, cei dragi își fac griji pentru noi și nu știu cum să ne ajute. Astfel ei au tendința să devină super-protectori și chiar să ne interzică anumite activități. Este important să fim onești cu ei și să le spunem care sunt nevoile noastre și când este necesar ajutorul lor. Să-i asigurăm că le vom cere ajutorul ori de câte ori va fi nevoie. Astfel familia și prietenii vor știi cum să se implice atunci când avem nevoie de ajutor.

Viața cu lupus este diferită de tot ce așteptam de la viață, de toate visele și dorințele noastre. Asta înseamnă că avem nevoie de flexibilitate pentru a ne adapta la noile provocări, că avem nevoie să învățăm să ne ascultăm organismul și să-i dăm ce are nevoie atunci cand are nevoie.Viața cu lupus este diferită și provocatoare, dar asta nu ne poate împiedica să trăim frumos și cu bucurie fiecare clipă.

 
© A.P.A.A. Toate drepturile rezervate