Afecţiunea se manifestă diferit de la o persoană la alta și poate avea perioade active şi perioade de remisie, când simptomele nu mai apar. În timp, pot apărea însă noi simptome.
În cazul în care suspectăm că am avea lupus, întrucât diagnosticarea este greu de realizat, trebuie neapărat să ne adresăm unor doctori specializați şi cu experienţă în tratarea lupusului. Cu cât suntem mai repede diagnosticați, cu atât avem șanse mai mari ca afecţiunea să nu dobândească o manifestare mai gravă. Echipa de medici căreia putem să ne adresăm este formată din:
O persoană, în funcție de modul de manifestare a lupusului, se poate adresa unui singur medic sau mai multor medici, idealul fiind ca aceștia să coopereze în tratarea pacientului. În funcție de necesități, pot fi consultați și alți medici, având alte specializări. Pentru copii și adolescenții care nu au ajuns la vârsta majoratului, medicul pediatru este cel care se va ocupa de tratarea lupusului. Întrucât în cazul tinerilor boala se poate manifesta imprevizibil și uneori destul de agresiv, este bine ca pediatrul să aibă experiență în tratarea pacienților cu lupus.
Diagnosticarea acestei afecţiuni este dificilă, întrucât simptomele diferă foarte mult de la o persoană la alta. În plus, manifestările lupusului se pot asemăna cu cele ale altor afecţiuni, mai ales cu cele autoimune, fiind foarte greu să se facă o diferență exactă între acestea.
În vederea stabilirii diagnosticului, medicul va avea în vedere simptomele curente ale pacientului, rezultatul analizelor, istoricul medical al persoanei, dar și pe cel al membrilor familiei (bunici, părinți, frați, surori, verișori, unchi, mătuși).
Pentru a avea un diagnostic sigur de lupus, medicii consideră că trebuie întruniţi cel puțin 4 dintre indicatorilor de mai jos:
Deși nu sunt incluse între indicatori de mai sus, următoarele simptome pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea lupusului: