6. Sarcina

Deşi prezintă anumite riscuri, sarcina nu mai este considerată imposibilă în cazul persoanelor cu lupus. Tratamentele avansate şi înţelegerea tot mai profundă a acestei boli şi a efectelor ei fac ca perspectiva să fie diferită de ceea ce se credea cu 40 de ani în urmă. Dacă este planificată în mod adecvat, atunci când lupusul se află în remisie, şi monitorizată de către doctorul reumatolog şi ginecolog, şansa unei sarcini reuşite este mare.

Factorii de risc

Aceşti factori cresc riscul reactivării lupusului şi al afectării fătului în timpul sarcinii:

  • hipertensiune;
  • afectarea rinichilor;
  • preeclampsia;
  • trombocitopenia;
  • probleme de coagulare a sângelui;
  • prezenţa anticorpilor antifosfolipidici.

Planificarea sarcinii

Deşi cele mai multe dintre persoanele cu lupus nu vor avea complicaţii, toate sarcinile acestor persoane vor fi considerate de către medici ca prezentând un risc ridicat, ceea ce înseamnă că ar putea interveni probleme care trebuie anticipate. Cea mai bună perioadă pentru a avea o sarcină este atunci când lupusul este în remisie, riscul apariţiei unor complicaţii fiind mai redus.

Este recomandat să vă adresaţi medicului cu cel puţin şase luni înainte de a rămâne însărcinată, în vederea planificării sarcinii. Doctorul vă poate recomanda să încetaţi să mai luaţi anumite medicamente sau să continuați să luați unele medicamente pentru a ține lupusul sub control. Este important ca pe perioada sarcinii să păstrați legătura cu medicul curant pentru continuarea/modificarea tratamentului, monitorizarea evoluției bolii dar și a sarcinii.

Sfat - pe perioada sarcinii nu luați suplimente alimentare, vitamine decât după ce v-ați consultat cu medicul curant!

În timpul sarcinii

Sarcina trebuie monitorizată de un medic ginecolog specializat în sarcini cu risc ridicat şi de medic reumatolog care are experienţă în tratarea pacientelor gravide cu boli autoimune.

Acestea sunt analizele pe care doctorul le poate cere atunci când sunteţi însărcinată:

  • analizele de urină (sumar urină), pentru a verifica nivelul de proteine din urină;
  • hemoleucograma;
  • analize de sânge pentru funcţia hepatică şi renală;
  • analize pentru depistarea anticorpilor antifosfolipidici;
  • analize pentru depistarea anticorpilor Anti-Ro şi Anti-La, care pot afecta inima fătului, caz în care doctorul va solicita efectuarea ecocardiogramei fătului, începând cu cea de 18-a săptămână de sarcină. În general, evaluarea ecografică a sarcinii trebuie făcută mai frecvent şi mai amănunţit faţă de o sarcină obişnuită;
  • analize pentru depistarea anticorpilor Anti-ADN;
  • analize care arată nivelul complementelor.

În ceea ce vă priveşte, este bine să faceţi următoarele:

  • Să mergeți la consult la medicul curant cel puţin o dată pe trimestru - chiar şi mai des dacă lupusul este activ. Este bine să rămâneţi sub supraveghere chiar şi telefonic!
  • Dacă lupusul este activ, ar putea fi necesar să luaţi tratament cu medicamente care nu pătrund prin placentă.
  • Mergeţi la consult la medicul ginecolog în mod frecvent şi urmaţi sfaturile acestuia în ceea ce priveşte odihna, activitatea fizică, dieta şi medicaţia.
  • Fiţi foarte atente la semnalele pe care corpul vi le transmite şi comunicaţi imediat doctorului dacă ceva vi se pare anormal.
  • Renunţaţi la obiceiurile dăunătoare: nu fumaţi, nu beţi alcool, nu luaţi sedative şi limitaţi consumul de cafea.
  • Mentineți-vă active, faceți mișcare, sport

Complicaţii care pot apărea

Uneori pot apărea anumite complicaţii pe parcursul sarcinii. Este bine să fiți atente la diferitele simptome sau manifestări ieșite din comun pentru a le putea recunoaşte. Dacă suspectaţi că ceva nu evoluează normal, contactaţi imediat medicul!

Lupusul neonatal

Nu este vorba de un lupus veritabil, ci este o afecţiune mai rar întâlnită la copiii ale căror mame au lupus. La naştere copilul poate avea erupţii la nivelul pielii, probleme ale ficatului sau modificări hematologice, dar aceste simptome dispar complet după 6 săptămâni.

Probabilitatea ca un copil născut cu lupus neonatal să dezvolte lupus mai târziu este foate scăzută.

Alăptarea

Alăptarea este recomandată și prezintă beneficii importante pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.

Pentru controlul simptomelor de lupus este posibil ca pe perioada alăptării să fie nevoie să luați diferite medicamente. Pentru că unele medicamente sunt permise, în timp ce altele necesită monitorizare specială sau sunt chiar interzise, este bine să vă consultați cu medicul curant și cu medicul ginecolog privind medicația pe perioada alăptării. Cereți informații de la medici provind modul în care medicația ar putea afecta bebelușul.

Sfat - pe perioada alăptării nu luați suplimente alimentare, vitamine decât după ce v-ați consultat cu medicul curant!
 
© A.P.A.A. Toate drepturile rezervate