Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă propriul organism și glanda tiroidă. Acest lucru duce la o distrugere pe termen lung a glandei tiroide și la un nivel scăzut de hormoni tiroidieni. Pe parcurs ce boala avansează, tiroida poate produce prea puțini hormoni tiroidieni, ducând la hipotiroidism.
Tiroidita Hashimoto poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, dar apare cu precădere la femeile de vârstă mijlocie și la persoanele cu istoric familial de disfuncţii tiroidiene. Cauza care determină atacul autoimun asupra glandei tiroide nu este cunoscută, dar posibilii factori de risc includ infecțiile virale, bacteriene sau o altă afecțiune autoimună preexistentă.
Prezenţa şi identificarea simptomelor nu este suficientă pentru stabili diagnosticul bolii.
Dacă aveți nivel crescut al TSH-ului în sânge și valori scăzute ale tiroxinei libere ( T4- tiroxină care circulă liber în sânge), este posibil ca diagnosticul sa fie hipotiroidismul.
În cazul tiroiditei Hashimoto anticorpii anti- tiroidperoxidază (Anti-TPO) au de obicei valori ridicate.
Dacă aţi fost diagnosticat cu tiroidită Hashimoto, medicul endocrinology vă va prescrie terapie hormonală de substituție a tiroxinei.
Iniţierea dozei corespunzătoare este individuală şi necesită testarea valorilor TSH.
Pentru stabilirea dozei corecte este necesară testarea TSH-ului la intervale de 6-8 săptămâni după fiecare ajustare a dozei, până când se determinată doza corectă.