AP se poate dezvolta lent, cu simptome usoare, sau repede, cu simptome severe. Diagnosticul incipient si tratamentul AP poate preveni sau limita afectarea articulara ce se instaleaza in stadiile ulterioare ale bolii.
In general unul sau mai multe din urmatoarele simptome pot apare:
Boala apare la nivel articular dupa o accidentare sau poate mima ruptura de cartilagiu. Diagnosticul AP se poate face uneori doar dupa mai multe episoade dureroase. Durerea musculara sau articulara poate apare fara inflamarea (edematierea) articulatiei. Tendinita si bursita sunt enumerate ca si simptome caracteristice. Edematierea degetelor duce la aparitia degetelor cu aparenta de “carnati”, numita dactilita. AP afecteaza de obicei articulatiile distal (cele apropiate de unghii) atat la maini cat si la picioare. Mai pot fi afectate articulatiile genunchilor, gleznelor, incheieturii mainilor si zonei lombare sau sacrale.
La 85% dintre pacienti boala incepe la nivel cutanat; ca urmare, este esential sa ii spuneti dermatologului dvs daca aveti astfel de dureri articulare. De mentionat este faptul ca un psoriazis sever nu inseamna ca pacientul va avea o forma severa de AP. Pacientul poate avea leziuni cutanate minime, dar multe articulatii afectate de AP.
O persoana cu dureri articulare ar trebui sa consulte un medic. Medicii de familie sau dermatologii trateaza AP, dar pacientii ar trebui sa consulte si un reumatolog specializat in artrite.
Nu exista un test special pentru AP; diagnosticul se pune pe baza simptomelor clinice si printr-un process de eliminare. Anamneza, examinarea fizica, testele de sange, RMN-ul si radiografiile articulatiilor simptomatice ajuta la stabilirea diagnosticului. Esentiala este deasemenea si comunicarea catre medic a existentei psoriazisului.
Simptomele AP sunt similar cu ale altor 3 boli artritice: artrita reumatoida, guta si artrita reactiva. Artrita reumatoida afecteaza articulatiile simetric si poate produce umflaturi subcutanate ce nu apar in AP. Prezenta psoriazis-ului la nivel cutanat si unghial simultan sprijina diagnosticul de AP.
Un anumit anticorp, numit factorul reumatoid este prezent in artrita reumatoida, si nu se gaseste in mod normal la pacientii cu AP. Foarte rar, o persoana poate avea atat AP cat si artrita reumatoida (AR); tratamentul celor doua boli este asemanator.
Deasemenea, in cazuri extrem de rare un pacient cu guta poate avea si AR si AP. Daca durerea este insuportabila la nivelul unei singure articulatii, de obicei cea de la degetul mare de la picior, este recomandata testarea pentru guta. Examinarea fluidului extras din articulatia afectata poate diferentia guta de AP. Pacientii cu AP sunt frecvent diagnosticati gresit cu guta datorita nivelelor crescute de acid uric, nivele ce cresc si la administrarea indelungata de aspirina in doze mici.
In stadiile incipiente ale bolii, radiografiile nu deceleaza semne de artrita si nu ajuta la stabilirea diagnosticului. In stadiile avansate, radiografiile pot semnala modificari caracteristice de AP ce nu apar in alte boli, cum ar fi semnul “creionului in pahar”, in care capatul osului se subtiaza si ajunge ca un varf ascutit. Modificarile articulatiilor periferice si ale coloanei vertebrale sustin diagnosticul de AP, dar aceste modificari apar cel mai adesea in stadiile avansate ale bolii.
Ca si psoriazis-ul, AP poate fi de la usoara la severa. Numarul articulatiilor afectate are impact major in stabilirea unui plan de tratament si al unui prognostic.
AP in forma usoara este cunoscuta ca oligo-articulara – afecteaza un numar mai mic de articulatii. Unii pot avea o forma severa de forma poliarticulara – afecteaza mai mult de 4 articulatii. Toate formele de AP sunt caracterizate de durere, edematiere si imobilitate articulara.
AP poate interesa articulatiile periferice (brate, picioare), si mai rar scheletul axial (coloana vertebrala, solduri si umeri).
Spondilita este inflamatia coloanei vertebrale. Poate apare uneori la pacientii cu AP. Principalul simptom este imobilitatea gatului, zonei spatelui si articulatiei sacroiliace. Artrita spinala limiteaza mobilitatea acestor articulatii si este foarte dureroasa.
AP este o boala cronica ce face relatia cu medical curant foarte importanta. Relatia ideala medic-pacient se aseamana cu un parteneriat. Posibilitatea de a comunica deschis si onest cu medicul reprezinta cea mai importanta sursa pentru sanatatea dvs. Pacientii cu psoriazis si AP prezinta risc crescut de a dezvolta si alte boli ca diabetul, boala Crohn si boala cardio-vasculara (CV). Daca sunteti consultat de mai multi medici, asigurati-va ca toti stiu totul despre boala.
Relatia dvs cu medicul este esentiala. Cu toate acestea, gasirea medicului potrivit poate fi mai putin evidenta. Dr. Colby Evans de la Evans Dermatology Partners din Austin, Texas va ofera urmatoarele sfaturi:
Pasul 1: gasiti un medic calificat.
Fie daca cautati un dermatolog sau un reumatolog, este important sa gasiti unul certificat/specializat ; acesta si-a terminat specialitatea si a dat examene specifice.
Pasul 2: cautati un medic cu experienta in tratarea psoriazis-ului.
Odata ce ati gasit un medic certificat, verificati daca indeplineste conditiile dvs. Dermatologia a devenit o specializare diversa, unii dermatologi concentrandu-se pe cosmetica. Evans va recomanda sa vizitati website-ul medicului si sa sunati la cabinet sa intrebati daca face tratament pentru psoriazis. "Daca site-ul este impanzit de reclame la Botox sau tratamente laser, medicul nu este focusat pe tratarea psoriazis-ului." Dar daca are laser excimer sau face fototerapie, sau prescrie tratament biologic, inseamna ca are experienta de care aveti nevoie.
Pasul 3: programati o intalnire
Gasind medicul dorit, facti o programare, intalniti-va. Cautati altul daca nu v-a placut cum a decurs prima intalnire. Chiar si cel mai bun medic poate nu se potriveste cu asteptarile Dumneavostra.
Pasul 4: asigurati-va ca toti medicii stiu totul despre dvs.
Multi psoriazici au risc crescut de diabet, boala Crohn, boala cardio-vasculara sau artrita reumatoida. Daca lucrati cu mai multi specialist asigurati-va ca fiecare stie totul despre dvs. Ei pot colabora intre ei, dar legea secretului medical si tehnologia poate fi un minus. De aceea pastrati actele medicale. Obtineti si pastrati copii ale analizelor, radiografiilor si tratamentelor pe care le urmati, si asigurati-va ca fiecare dintre ei are rezultatele eventualelor biopsii facute. Pastrati toate aceste date relevante intr-un carnetel pe care sa il luati cu dvs la fiecare consultatie.
Reumatologul este un medic cu specializare suplimentara in diagnosticarea si tratamentul artritei si a altor boli ale articulatiilor, muschilor si oaselor. Reumatologul trateaza peste 100 boli, inclusiv artrita, anumite boli autoimune, dureri musculo-scheletale si osteoporoza.
Daca aveti o durere articulara persistenta timp de mai multe zile, mergeti la medicul de familie si discutati posibilitatea trimiterii la un consult de specialitate – reumatologic. Multe tipuri de artrita, incluzand AP, sunt greu de diagnosticat. Este esentiala determinarea unui diagnostic corect cat mai rapid pentru indicarea unui tratament corect ce poate preveni si opri in timp util afectarea ireversibila a articulatiilor.
AP este o boala complexa ce evolueaza in timp. Se poate intampla sa fie necesare mai multe vizite pentru obtinerea unui diagnostic corect si a unui plan individualizat si eficient de tratament.
Daca aveti si psoriazis la nivel cutanat, si in functie de severitatea acestuia, reumatologul poate consulta si medicul de familie sau dermatologul. Fiindca psoriazis-ul si AP sunt boli cronice cu un urias impact fizic si emotional, este important ca echipa de medici ce va trateaza sa colaboreze cat mai bine.
Gasirea unui tratament eficient poate cere timp. Niciun tratament anume nu este universal valabil, iar in timp, tratamentele pot deveni ineficiente.
Nu este neobisnuit sa incercati diverse tratamente inainte de a stabili impreuna cu medicul dvs care este cel mai indicat si mai eficient.
Pentru o experienta cat mai benefica, iata cateva sfaturi inainte de orice programare la medic.
Stabiliti-va un tel clar
Inaintea oricarei programari la medic, stabiliti-va un motiv specific. Sunt simptome de verificat? Tratamentul actual nu mai functioneaza si vreti sa stiti ce alte optiuni aveti? Daca stiti exact ce vreti sa obtineti (o noua reteta, o trimitere, un sfat, etc) timpul nu va fi irosit.
Faceti o lista
Daca vreti sa nu uitati ce doriti sa il intrebati pe medic, notati-va. Cum ar fi: intrebarile de pus; simptome noi; medicamente sau suplimente alimentare noi, informatii de la alti medici vizitati; noi tratamente de care ati fi interesat.
Rolul dvs nu se termina cand intrati la medic. Pacientii cu psoriazis sau AP trebuie sa fie partenerii medicului lor. In acest scop, iata cateva idei.
1. Fiti rabdator
Pacientul obisnuit asteapta in medie 19 minute. Poate parea o eternitate uneori, asa ca iata cateva sfaturi pentru o experienta de asteptare cat mai placuta:
• Sa stiti ce va asteapta: cand faceti programarea intrebati receptionista/secretara daca medicul vine la timp. Daca au trecut 20 minute, intrebati daca medicul intarzie mult.
• Practicati diversitatea: aduceti cu dvs revista/cartea preferata, verificati-va lista de cumparaturi, ascultati muzica la casti. Faceti ceva sa va treaca cat mai placut timpul.
2. Fiti specific
Descrieti cat mai exact simptomele. De exemplu, in loc de “ma doare genunchiul” spuneti medicului “am o durere intepatoare in genunchiul stang”. Daca sunteti exact va ajutati medicul sa ajunga mai repede la diagnosticul corect, si sa preveniti analizele suplimentare. Desemenea, informati medicul cand apar simptomele: mereu sau doar in timpul anumitor miscari/activitati?
3. Fiti pregatit
Aici va este de ajutor carnetelul. Daca consultati un medic pentru prima data, fiti pregatit sa ii descrieti istoricul bolii si medicatia precedenta. Daca aveti totul notat nu uitati nimic important. Daca sunteti o persoana emotiva, veniti insotit de prieten sau membru al familiei care va cunoaste foarte bine. La lista dvs de intrebari scrieti raspunsurile ce vi le da medicul. Purtati haine usor de schimbat si nu purtati farduri, astfel examinarea este mai usoara.
4. Fiti cinstit
Daca nu ati inteles ceva, intrebati. Daca nu sunteti sigur despre tratament, intrebati. Daca medicamentul ce vi-l recomanda credeti ca nu se potriveste stilului dvs de viata, spuneti-i medicului. Intrebati despre alte optiuni de tratament.
Daca luati medicamentul altfel decat v-a indicat medicul, anuntati-l, pentru ca poate influenta eficienta tratamentului. Poate fi dificil sa recunoasteti ca nu ati urmat intocmai sfatul acestuia, dar este o informatie esentiala pentru medic, mai ales daca tratamentul nu functioneaza.
Cand se termina consultatia, nu sunteti liber!!! Este momentul sa urmati sfatul medicului si sa continuati sa invatati despre boala dvs.
Sursa: www.psoriasis.org