APAA Logo

Alătură-te celei mai mari comunități de autoimuni din România și primești un card digital de membru cu multiple beneficii!

 
Boala Celiaca
Ziua Mondiala a Bolii Celiace
Boala Celiaca 2017


Boala Celiacă

Celiacă este o afecţiune digestivă ce afectează intestinul subţire şi interferează cu absorpţia nutrienţilor din mâncare. Pacienţii cu boala Celiacă au intoleranţă la gluten, o proteină din grâu, secară, orz și ovăz.

Atunci când pacienţii cu boala Celiacă mănâcă produse cu gluten, sistemul imun răspunde prin atacarea şi distrugerea vilozităţilor intestinale (pliuri de dimensiuni mici care tapează mucoasa intestinului). Vilozităţile permit absorpţia nutrienţilor prin pereţii intestinului subtire în sistemul sanguin. Fără aceste vilozităţi, pacientul devine subnutrit indiferent de cât de mult mănâncă.

Boala Celiacă este şi o boală care duce la malnutriţie dar şi o afecţiune autoimună prin răspunsul anormal a sistemului imun atunci când pacientul mănâncă produse cu gluten.

La femei boala poate fi insotita si de amenoree primară, menarhă tardivă, avorturi recurente sau infertilitate. Suspiciunea de boală celiacă trebuie avută în vedere și la cei cu anemie feriprivă neexplicată și osteoporoză precoce (pre-menopauză).

Unele persoane cu intoleranță la gluten, mai ales adulții, pot fi asimptomatici. Lipsa manifestărilor nu exclude boala!

Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale pacienților cu boala celiacă și la pacienții cu diabet zaharat tip 1, tiroidită autoimună, sclerodermie, sindrom Sjogren, alopecie areată, hepatită autoimună, ciroză biliară primitivă, boală Addison, lupus, sindrom Down, sindrom Turner.

Simptomele bolii Celiace variază de la persoană la persoană. Simptomele pot apărea la sistemul digestiv sau în altă parte a corpului. Simptomele digestive sunt mai comune la copii şi pacienţi tineri şi pot include:

  • Balonare şi durere abdominala
  • Diaree cronică
  • Stare de vomă
  • Constipaţie
  • Scaun deschis la culoare, urât mirositor
  • Pierderea în greutate

Starea de iritabilitate este un alt simptom destul de comun în cazul copiilor. Malabsorpţia nutrienţilor în perioada în care corpul are cel mai mare nevoie pentru creştere şi dezvoltare sănătoasă poate duce la mai multe probleme cum ar fi creşterea întârziată şi statura mică, întârzierea pubertăţii, afectarea dinţilor şi a smalţului dintilor.

În cazul adulţilor, problemele digestive sunt mai rare dar prezintă în schimb următoarele simptome:

  • Anemie prin lipsă de fier
  • Oboseală cronică
  • Dureri de oase sau articulaţii
  • Osteoporoză
  • Artrită
  • Depresie sau anxietate
  • Convulsii
  • Amenoree
  • Infertilitate sau avorturi spontane
  • Afte în cavitatea bucală
  • Dermatita herpetiformă
  • Hemoragii la nivelul gingiilor în special după periaj;
  • Epistaxis (sângerare nazală);
  • Echimoze (vânătăi) la traumatisme minore, etc; toate acestea sunt secundare malabsorbției vitaminei K și deficitului de proteine;
Boala Celiacă poate fi confundată cu sindromul colonului iritabil, cu anemia din lipsa de fier, bolile inflamatorii intestinale, diverticulita, infecţiile intestinale şi cu sindromul oboselii cronice. Pacienţii cu boala Celiacă prezinta un număr crescut de anticorpi, nişte proteine ce reacţionează împotriva propriilor ţesuturi.

  • 1. Pentru a pune diagnosticul de boală Celiacă doctorul va prescrie un test anticorpi anti-transglutaminază și/sau anti-endomisium. Dacă rezultatele sunt negative dar se suspectează în continuare boala Celiacă, pot fi recomandate şi alte teste : teste serologice – anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate.

  • 2. Biopsia Intestinală Dacă rezultatele de la testele de sânge sugerează boala Celiacă, o biopsie a intestinului subţire este făcută pentru a confirma diagnosticul. În timpul diagnosticului doctorul recoltează o bucată mică din intestinul subtire pentru a verifica dacă sunt afectate vilozităţile inestinale. Biopsia se face cu ajutorul unor instrumente trecute prin endocscop.

  • 3. Tipizare HLA folosită pentru evaluare genetică și eventual extinderea investigațiilor la membrii familiei.

  • 4. Bilanț general: constituie totalitatea investigațiilor efectuate pentru evidențierea diverselor carențe secundare sindromului de malabsorbție:
    • hemoleucogramă, fier, reticulocite, feritină, transferină, etc (pentru diagnosticul și clasificarea anemiei);
    • proteine totale, proteinogramă;
    • ionogramă serică: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fosfataza alcalină;
    • dozarea vitaminei D, a vitaminei B12 și eventual a acidului folic;
    • examen de scaun: probă de digestive (prezența în exces a grasimilor, acizi grași, saponine, celuloză,etc) coprocitogramă, coprocultura (pot exista infecții intestinale secundare scăderii capacității de apărare a mucoasei intestinale), examen coproparazitologic;
    • funcție hepatică (transaminaze: ASAT/ALAT,etc) și renală (uree/creatinină/examen sumar de urină, sediment);
    • trigliceride, colesterol total, HDL colesterol;
    • dozarea calprotectinei din scaun (valorile crescute semnifică un proces inflamator intestinal);
    • diverse teste imunologice, utile pentru diagnosticul diferențial (excluderea altor afecțiuni) și eventual al unor boli asociate;
    • dozări hormonale (STH, IGF1- pentru un eventual deficit statural asociat, hormonii tiroidieni, hormonii sexuali, etc.)

    Aceste investigații se efectuează țintit, în funcție de vârstă, simptomele prezente, eventualele afecțiuni asociate.

    Au scopul de a stabili diagnosticul cu certitudine și carențele care pot însoți sindromul de malabsorbție. Se efectuează atât în momentul diagnosticului cât și în evoluție pentru a obiectiva rezultatul tratamentului instituit.

Tratamentul pentru boala Celiacă este dieta fără gluten, excluderea totala si permanentă a glutenului din alimentație.

Pentru majoritatea pacienţilor care urmează acest tip de dietă simptomele dispar şi sunt prevenite posibilele complicaţii. Pentru a rămâne în remisie, pacienţii trebuie să urmeze această dietă pentru tot restul vieţii.

In magazine exista produse fara gluten pe care le gasiti in mod normal la raionul cu produse bio.

Sigla universală/Simbolul internațional pentru produsele fara gluten este: Sau există mențiunea pe ambalajul respectiv: nu conține gluten, fără gluten. De aceea, este foarte important să se citească cu mare atenție ingredientele produselor cumpărate.

În funcție de starea de sănătate a pacientului, este necesar și un tratament medicamentos:

  • corectarea anemiei;
  • suplimentare enzimatică (dacă este cazul) cu pre/probiotice;
  • corectarea deficitului de calciu, vitamina D, etc;
  • suplimentare cu vitamine, acid folic, etc;
  • corticoterapie (oral sau intravenos) în formele severe.
De asemenea, este important ca pacientul să:
  • se bucure de suport din partea familiei și a prietenilor
  • apeleze la consult psihilogic
  • abordeze cu încredere medicina holistică

Cum evolueaza in timp?

Dupa instituirea dietei si a tratamentului incepe evolutia favorabila. Astfel, ameliorarea apetitului, a aspectului si consistentei scaunelor se produce dupa 7-10 zile cu reluarea cresterii ponderale dupa 3-4 saptamani.

Negativarea testelor de malabsorbtie se produce in medie dupa 2-3 luni, la fel dozarea anticorpilor specifici care vor fi urmariti periodic, in dinamica. În orice moment se poate produce recădere clinică și biologică dacă se administrează din nou produse ce conțin gluten.


Alimente permise și alimente interzise în boala celiacă (enteropatie glutenică)

Alimente Permise Interzise
Făină Orez, porumb, tapioca, soia, cartofi, hrișcă, migdale, castane Grâu, orz, ovăz, secară. Amidonul din grâu conține 2-5% gluten.
Pâine Preparate special în comerț sau în casă, folosind făină de orez, porumb, soia, amidon din cartofi Orice fel de pâine, prăjituri, chifle, covrigi, franzeluri, biscuiți, clătite sau alte preparate din făină de grâu, secară, orz, ovăz
Cereale Orez, porumb, diferite preparate de orez sau porumb (fulgi de porumb, fulgi de orez). Quinoa, semințe de: chia, in, susan, mei Orice fel de grâu, orz, ovăz, secară, macaroane, spaghete din aceste cereale
Carne și pește După dorință, nu conțin gluten dacă nu sunt preparate special Orice preparate cu produse care conțin gluten: carne și supe de carne în conserve. Se va citi totdeauna compoziția
Grasimi După toleranță. Nu conțin gluten. Sosurile comerciale pe bază de grasimi pentru asezonarea salatelor pot avea stabilizatori care conțin gluten
Brânzeturi și preparate din lapte Brânzeturi de casă și cremă, iaurt, lapte, lapte acru (atenție la intoleranța la lactoză) Pentru brânzeturile din comet se va citi cu atenție compoziția. Iaurtul din comerț poate conține amidon și cereale
Ouă Nu conțin gluten Omleta sau alte preparate din oua din comerț/restaurante
Vegetale După toleranță. Nu conțin gluten Legumele congelate sau sub altă forma pot conține gluten
Supe Supe/ciorbe de carne și legume Supele care conțin făinoase sau derivate de cereale interzise
Fructe După toleranță. Crude, uscate. Nu conțin gluten Orice preparate care conțin gluten
Dulciuri Miere, melasă, stevia, zahăr, sirop, unele bomboane Caramelele. Se va citi compoziția.
Deserturi Budinci de orez, tapioca, gelatină de fructe. Înghețată de casă, prăjituri sau bomboane fără gluten Prajituri, biscuiți, aluaturi, preparate de patisserie, înghețată din comerț, budinci, preparate diferite care conțin grâu, secară, orz, ovăz
Băuturi Lapte, cafea, ceai, cacao, sucuri de fructe și legume, Băuturi alcoolice (șampanie, rom, brandy, vin, coniac, sake) Bere, cafea solubilă instantanee, gin, whisky și alte băuturi preparate din alcooluri neuter obținute din cereale
Alte produse Sare, piper, condiment, oțet, ulei, murături, nuci și alte fructe în coajă Se va citi întotdeauna compoziția cu mare atenție. Produsele pot fi contaminate sau prelucrate într-o fabrică care utilizează gluten.

Pacienții trebuie să adopte un nou stil de viață, bazat pe o dietă fără gluten, suplimente nutritive (acolo unde este necesar, la indicația medicului), mișcare/relaxare și bineînțeles gândire pozitivă.

“Nu poţi să tratezi ochiul fără să ţii cont de cap, nu poţi să tratezi capul fără să ţii cont de minte şi nu poţi să tratezi mintea fără să ţii cont de sufletul şi spiritul omului.” Zamolxe



Surse:
digestive.niddk.nih.gov
boala-celiaca.ro
www.pediatrucluj.ro
dieta.romedic.ro
www.goodfood.ro