APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 
Anemia Pernicioasa


ANEMIA PERNICIOASĂ

Ce este

Anemia pernicioasă este o afecţiune în care organsimul nu are capacitatea de a produce destule celule roşii sănătoase datorită lipsei vitaminei B12.

Vitamina B12 este un nutrient ce se găseşte în anumite alimente. Corpul are nevoie de acest nutrient pentru a produce celule roşii sănătoase şi pentru a menţine sănătatea sistemului nervos.
Persoanele ce au anemie pernicioasă nu pot absorbi destulă vitamina B12 din alimente datorită faptului că le lipseşte factorul intrinsec, o proteină dezvoltată în stomac.

Alţi factori ce pot cauza deficienţa vitaminei B12, sunt: infecţiile, operaţiile chirurgicale, anumite medicamente şi dietele.
În lipsa vitaminei B12, celulele roşii nu se dezvoltă normal, sunt prea mari, astfel putând avea probleme la ieşirea din măduva osoasă - un ţesut ca un burete din interiorul oaselor unde se formează celulele roşii.

În lipsa unui număr optim de celule roşii, transportul oxigenului către ţesuturi poate fi afectat şi vă puteţi simţi obosit şi slăbit. Forma severă a bolii sau perioadă lungă de puseu pot duce la afectarea inimii, creierului şi a altor organe din corp.
Anemia pernicioasă poate cauza şi alte probleme ca afectarea nervilor, probleme neurologice (ex: pierderea memoriei) şi probleme la nivelul tractului digestiv. Pacienţii cu acest tip de afecţiune sunt mai predispuşi la cancer de stomac şi la slăbiciunea oaselor.

Termenul “pernicios” înseamnă periculos. Această afecţiune se numeşte anemie pernicioasă datorită faptului că în trecut era o boală fatală până la apariţia tratamentelor cu vitamina B12. În prezent, acest tip de anemie este destul de uşor de tratat cu pastile sau injecţii cu vitamina B12.
Cu tratamentul corespunzător, majoritatea pacienţilor se pot simţi mult mai bine şi pot trăi o viaţă perfect normală.
Doctorul vă poate prescrie o serie de analize şi teste pentru a putea pune un diagnostic clar sau pentru a vă prescrie tratamentul potrivit:

- hemoleucograma completă: un test al sângelui unde se măsoară nivelul hemoglobinei, hematocritelor şi numărul celulelor roşii. Dacă rezultatul hemoleucogramei complete arată că aveţi anemie, sunt necesare şi alte tipuri de analize specifice pentru a determina tipul anemiei.
- se va măsura nivelul: fierului, acidului folic pentru a exclude alte tipuri de anemie
- pentru confirmarea anemiei pernicioase se măsoară nivelul vitaminei B12
- nivelul crscut al homocisteinei și al acidului metilmalonic este un semn al acestei afecţiuni
- testarea măduvei spinării pentru a vedea dacă aceasta produce destule celule roşii



Sursă: www.nhlbi.nih.gov