APAA Logo

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat din dorinţa de a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
 
Boala Behcet


Boala Behcet

Boala Behcet este o afecţiune rară ce cauzează inflamaţia vaselor de sânge din întreg corpul.

Cauza exactă a acestei afecţiuni nu se cunoaşte dar se ştie că este o afecţiune autoimună ceea ce înseamnă că sistemul imun atacă propriile ţesuturi.

Responsabili de apariţia bolii Behcet sunt factorii de mediu şi factorii genetici.

Tratamentul are ca obiectiv reducerea semnelor şi simptomelor şi prevenirea complicaţiilor ca pierderea vederii.

Semnele şi simptomele acestei afecţiuni depind de ce parte a corpului este afectată de inflamaţie:

  • Gura: ulceraţii bucale dureroase, care arată similar cu aftele. Ulceraţiile se vindecă în aproximativ 1-3 săptămâni.
  • Pielea: leziunile la nivelul pielii pot apărea în cazul bolii Behcet. Anumite persoane pot dezvolta leziuni dureroase asemănatoare cu acneea, alte persoane pot dezvolta noduli de culoare roşiatică dureroşi în special în zona gambei.
  • Organele genitale: Pot apărea leziuni în zona organelor genitale. Leziunile apar în general pe scrot sau vulva. Leziunile sunt roşiatice, dureroase şi pot lăsa cicatrici.
  • Ochii: boala Behcet poate cauza apariţia uveitei, o afecţiune a ochilor. Simptomele sunt: roşeaţa ochilor, durere, vedere înţeţoşată. Inflamaţia ce apare la nivelul vaselor de sânge ale retinei este o complicaţie serioasă a bolii Behcet
  • Încheieturile: în general, cel mai des afectaţi sunt genunchii. Gleznele, cotul, sau încheieturile mâinilor pot de asemenea fi afectate. Aceste simptome pot dura de la 1 la 3 săptămâni şi se pot diminua fără tratament.
  • Sistemul vascular: inflamarea venelor şi a arterelor cauzând roşeaţă, durere şi inflamarea la nivelul mâinilor sau picioarelor atunci când apare un cheag de sânge. De fapt, majoritatea simptomelor bolii Behcet apar datorită inflamaţiei la nivelul sistemului vascular
  • Sistemul digestiv: boala Behcet poate cauza simptome şi la nivelul sistemului digestiv ca durerea abdominală, diareea sau sângerarea.
  • Creierul: boala Behcet poate cauza inflamaţii la nivelul creierului şi a sistemului nervos ceea ce poate duce la dureri de cap, febră, pierderea orientării, dezechilibru sau accident vascular cerebral.

Nu există teste care să determine definitiv şi clar existenţa bolii Behcet însă doctorul se bazează pe semne şi simptome pentru a pune diagnosticul. Doctorul vă poate prescrie o serie de teste ale sângelui pentru a elimina posibilitatea altei afecţiuni.

Au fost stabilite o serie de criterii pentru a pune diagnosticul bolii Behcet dar acestea nu sunt esenţiale. Doctorul foloseşte şi alţi factori pentru stabilirea diagnosticului. Criteriile stabilite sunt:

  • Ulceraţiile la nivelul gurii datorită faptului că aproape toţi pacienţii cu boala Behcet dezvoltă la un moment dat acest tip de ulceraţii, acest semn este necesar pentru a stabili diagnosticul. Ca să fie considerat simptom, aceste ulceraţii trebuie să apară de cel puţin 3 ori în 12 luni.

În plus, trebuie să aveţi cel puţin încă două semne cum ar fi:

  • Leziuni în zona genitală ce reapar
  • Probleme oculare: un doctor oftalmolog poate identifica dacă există inflamaţii la nivelul ochilor
  • Leziuni ale pielii: o varietate de iritaţii sau leziuni asemănătoare cu acneea
  • Testul de patergie pozitiv: în cazul acestui test, doctorul face cu un ac steril între trei şi cinci înţepături pe antebraţ (antebraţul este poziţionat astfel încât palma să fie orientată în sus), cu un ac steril. Doare foarte puţin şi reacţia locală este evaluată după 24-48 ore. Acest test arată dacă sistemul imun exagerează în cazul unei leziuni minore.

Cazurile severe de boala Behcet au nevoie de o schemă de tratament pentru a controla afectarea organsimului în urma unui puseu acut.

  • Corticosteroizi pentru a controla inflamaţia: steroizii (prednison, medrol)în combinaţie cu alte tipuri de medicamente reduc inflamaţia produsă e această afecţiune.
  • Medicamente ce modifică răspunsul sistemului imun: interferonul alfa-2b reglează activitatea sistemului imun pentru a controla inflamaţia. Poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor ca leziuni ale pielii, dureri de articulaţii şi inflamarea ochilor
  • Medicamente ce suprimă sistemul imun: imunosupresoarele actionează asupra sistemului imun care atacă propriile ţesuturi. Ex: azathioprina, cyclosporina.


Sursă:
www.mayoclinic.org






IBD-PROSPECT
FIZIO-KINETO-TERAPIE